BÆREDYGTIG TIDSLOMME I PEMUTERAN, VEST BALI, SAMT PULSERENDE UBUD


PROGRAM 

Alle udflugter er om formiddagen, undtagen heldagsudflugter


Dag 1 - Afrejse fra Danmark med KLM via Amsterdam

 

Dag 2 - Ankomst Bali

I lander i Denpasar tidligt på aftenen, hvor I bliver modtaget af jeres danske / dansktalende rejseleder og indkvarteret på et lækkert hotel.

 

Afhængig af visum-processen i lufthavnen ankommer I til hotellet mellem 21:30 og 22:00. Det giver næppe tid til at gå ud og se på byen, men der er frit slag om vælger at slappe af, spise ude eller på hotellet.

 

Rejselederen er til disposition til kl. 23:00, hvis I har spørgsmål af den ene eller anden art.

 

Det gælder i øvrigt under hele jeres ophold. Er der noget I vil vide, så spørg, spørg, spørg 😊


Dag 3 - Bedugul-søerne og Pemuteran, hel dag

Efter morgenmaden går turen mod Pemuteran. På vejen besøger vi Bedugul-søerne med Ulun Danu Beratan tempelkomplekset bygget i 1634 til ære for Hindu treenigheden Brahma-Vishnu-Shiva.

 

Frokosten indtager vi på en restaurant med udsigt til Balis grønne bjerge.

 

Vi planlægger at ankomme til Pemuteran ved firetiden, hvor Biorock er jeres hjem de næste 8 nætter. Her bliver I modtaget af Tata, initiativtager til Kembang Travel.

 

Der er tid til at friske sig op og eventuelt en lille tur de 200 meter ned til stranden.

 

Klokken seks er der en lille velkomst i haven, hvor rejselederen også fortæller lidt mere om Pemuteran og næste dags udflugt.


Dag 4 - Menjangan Island - hel dag 

I sejler ud til den ubeboede ø Menjangan, der også er kendt som Deer Island (Krondyrenes ø). Ifølge legenden fik den navnet af de lokale, der hvert forår så store flokke af hjorte svømme de cirka 10 kilometer ud til øen, hvor de i dag lever frit over hele Menjangan og bader fra strandene. Øen huser flere templer heriblandt andet Gili Kencana Templet, der er Balis ældste. Andre templer er Segara Giri Temple, Klenting Sari Temple and Gajah Mada Temple. Templerne er ikke længere i funktion og passes i dag af en enkelt munk på turnusordning.

 

Havet omkring Menjangan anses for Balis bedste sted at snorkle og dykke, for både begyndere og avancerede udøvere af sporten. Det var her, den Indonesiske flåde tidligere uddannede sine frømænd.

 

Første stop byder på snorkling og Gili Kencana, Balis ældste tempel. Der er naturligvis mulighed for at vælge en af delene fra. Snorkler man ikke, er der en fin strand at bade fra.

 

Frokosten indtages på stranden.

 

På vej mod den anden side af øen lægger båden ud for Ganesha templet, så I kan få rigtig gode fotos af verdens mest berejste elefant. I går ikke i land her.

 

Ved næste stop er vi nødt til at tage sø-guderne i ed. Er bølgerne eller strøm mod os, må der ikke snorkles, så der fortsættes til en anden lokalitet. Snorkler man ikke, kan man bade enten fra båden eller stranden, hvis man vil det.

 

Dag 5 - Pemuteran - BIOROCK®, halv dag

Efter morgenmaden bliver I introduceret til BIOROCK ® koralrevsgenoprettelsesprojektet, der slutter med snorkling på revene. De, der ikke snorkler, får en guidet tur på stranden eller kan bade.

 

Dag 6 - Vingård og perlefarm - halv dag

Vi besøger en vingård, der på grund af klimaet altid har i gang i alle stader af processen med vinfremstilling.

 

Området vi besøger er vingårdens forsøgsareal på 11 ha, hvor vi får gennemgået de forskellige vinsorter, de arbejder med. Skuffende nok bruger de kemikalier til at holde planterne fri for insekter. Også på de oprindelige Balinesiske sorter. I får naturligvis lejlighed til at smage på produkterne.

 

I 2019 havde de været i gang med de oprindelige Balinesiske druer i 25 år og har i dag hyret australske vinmagere. Et stort areal er samtidig udlagt til forsøg med australske vinstokke. I 2020 blev, der høstet fra dem for første gang og alle er spændte på om druerne giver grundlag for udvikling og egentlig produktion, der kan eksporteres.

Selve den kommercielle del foregår på et andet areal på 45 ha.

 

På perlefarmen får vi vist hele forløbet med tilblivelsen af en perle, fra allerførste stade til perlen bliver et smukt forarbejdet smykke.

 

På vej tilbage til Pemuteran stopper I ved en lille restaurant, hvor I kan købe takeaway til frokost. I får selvfølgelig vejledning i, hvad de forskellige retter består af. Priserne ligger på IDR 6 – 20.000 (3 til 10 kroner for en ret)

 

Har I lyst til at slutte dagen med at opleve solnedgangen, er BUKIT KURSI med et lille tempel på toppen et godt sted. Opstigningen sker ad stier på omkring 300 ikke så stejle trin. Templet er ikke i sig selv noget specielt, men udsigten over Pemuteran Stand er formidabel.

 

Vi foreslår en tur med transport til pladsen nedenfor bakken og afhentning, samme sted, hvorefter turen kan gå til Warung Pencar ved stranden, hvor middagen indtages.

Hvis der er gæster, der kun vil spise med på Warung Pencar, henter vores chauffør dem, mens solnedgangsholdet er på Bukit Kursi 😊

 

Dag 7 og 8 - Til egen disposition

Udover at nyde stranden eller udforske Pemuteran på egen hånd, giver de to dage til egen disposition også mulighed for at tage på korte eller længere ture på Bali. Vi hjælper gerne med forslag og at arrangere dem. Alle ture afregnes direkte med vore partnere.

 

Dag 9 - Tempeltur - halv dag - samt Cooking class

Vi besøger 3 templer i lokalområdet:

 

Pulaki templet er til ære for den javanesiske præst Nirartha der ankom til Bali i det tidlige 16århundrede.

Templet ligger på et fladt plateau med klippebakker bag sig. De grå klipper rejser sig bag templet som en kulisse.

I junglen bag templet lever der mange makakaber. Legenden siger at da Danghyang slog sig ned her eskorterede aberne ham ind i junglen. Af respekt for ham slog de sig ned i templet som vagter.

Desværre er de i dag så mange, at det har været nødvendigt at beskytte templet med trådhegn, mod deres ødelæggelser.

 

Pura Pabean templet ligger ved havet næsten overfor Pulaki. Her beder fiskerne om sikkerhed på havet. Templet rummer en usædvanlig blandet udsmykning af både Kinesisk og Balinesisk kunst.

 

Det er her ved Pura Pabean forskere i 1991 og 1994 fandt først kinesisk porcelæn, der kunne dateres til Yim dynastiet og senest 4 menneskeskeletter dateret til omkring år 2.500 B.C.  og stadig med intakte armbånd. Fundene har ledt frem til at, der har ligget en toldstation her allerede for 4.500 år siden.

 

Melanting templet er de handlendes tempel grundlagt i 1500-tallet. Her beder handels- og forretningsfolk for rigdom og held. På grund af sin rige historiske arkitektur og dets særlige beliggenhed, er det det bedste lokale tempel at besøge. Det ligger på skråningerne af Mount Pulaki omgivet af tropisk skov og lokale vingårde. Med sin rigdom af historisk arkitektur og dets beliggenhed giver besøget de fleste en helt speciel oplevelse, og i modsætning til den uro de ofte møder i andre templer er der fred og naturlig stilhed til at nyde templets skønhed.

   

Om eftermiddagen samles vi til en cooking-class, hvor de, der har lyst, lære at tilberede mange af de lækre Balinesiske retter og om de ingredienser og krydderier, der indgår. Undervisningen sker med en Balinesisk kok. Efter tilberedningen er retterne dagens middag.

 

Dag 10 - Vilde delfiner – Buddha tempel og varme kilder – halv dag+

I dag skal I tidligt op og opleve vilde delfiner i solopgangen. Grundet naturens orden kan der være få, eller i dusinvis. Det er sjældent, der ingen er. Skulle det ske, kompenserer solopgangen delvis for det.

 

Brahmavihara – Arama templet

Til forskel fra de fleste templer her er dette templet tilegnet Buddha og har en helt særlig historie og slet ikke den alder, man umiddelbart forventer. Det stod først færdigt i 1973, som erstatning for et andet tempel i nærheden. Den nye placering gav mulighed for at bygge en mindre kopi af Borobudur, verdens største Buddha tempel i Yogyakarta på Java.

 

Templet er usædvanligt rigt udsmykket med gaver fra blandt andet Sir Lanka og Thailand.

 

Vi slutter udflugten ved de århundrede gamle varme kilder i Banjar, hvor det varme vand siges at have rekreativ og terapeutisk effekt på grund af sit svovlindhold.

 

Det fortælles, at området blev opgraderet under den japanske besættelse af Indonesien i Anden Verdenskrig, da vandet kurerede adskillige hudproblemer og reumatiske lidelser.

Medbring badetøj, hvis I vil dyppe jer i poolen.

 

For de sultne er der to restauranter med et rimeligt udbud.

 

Om eftermiddagen, er det så tid til at tage afsked med Pemuteran.

Måske en sidste snorkling. En sidste tur langs stranden. Eller …?


Dag 11 - Risterasserne i Jatiluwih på vej til Ubud

Efter morgenmaden sætter I i gang mod Ubud. Undervejs besøger I først en Luwak kaffeplantage, metoden hvor kaffebønnerne passerer gennem en luwak, af desmerdyr-familien og risterasserne i Jatiluwih.

 

Dyrkning af ris på terrasser hedder Subak på Balinesisk. Det blev udviklet i det 9-århundrede og har tætte relationer til Balinesernes religiøse liv. Alle beslutninger fra hvilke sorter der skal dyrkes, rette tid til at sætte planter ud, fordeling af vand bliver diskuteret og truffet i fællesskab, så alle sikres ligelig fordeling.

Subak blev i 2012 anerkendt som UNESCO verdensarv.

Udover det store område med risterasserne, er Risens Gudinde Dewi Sri naturligvis også repræsenteret, gengivet i bambus. 

 

Der er mulighed for vandre- / trekkingture på stier efter behov.

 

Efter frokost sættes kursen mod Ubud, hvor vi planlægger I ankommer ved firetiden om eftermiddagen.

 

For at få lidt afstand til det intense liv i centrum bor I i bungalows i rolige omgivelser lidt oppe på en bakke. Her er der ofte er en behagelig vind. Der er både en lille swimmingpool og lokal restaurant.

 

Der er kun 8 – 10 minutters gang til hovedstrøget med dets cafeer, butikker, markedet og det royale palads.

 

Dag 12 - Ubud på egen hånd

Balis kunstnerby har masser af turister, intens trafik, forretninger med alt hvad hjertet kan begære, museer, det royale palads og meget mere. Der er ingen frembusende gadesælgere, heller ikke på markedet. Taxichauffører tilbyder deres service ved at holde et skilt op, men gør sig ikke de store anstrengelser for at hverve kunder. Også her har Balineserne tid nok.

 

Hvis jeres rejse skal sluttes af med river rafting, elefantsafari eller down-hill-biking fra Batur vulkanen, arrangerer vi det gerne.

Foretrækker I at slappe af, er en ide måske en Balinesisk helkrops massage på cirka 1 time for langt under 100 kroner.

Det er bare at sige til, så opfylder vi og vores partnere jeres ønsker.

 

Eller at benytte et af de forskellige, nærliggende spa, eller måske at lade sig friste af de mange spa-tilbud i byen, hvor der også udbydes healing, yoga og næsten alt indenfor alternativ behandling, baseret på den Balinesiske livsform.

 

Inden vi ankommer til Ubud, får I en oversigt over, hvad der kan være værd at se. I kan også læse om dem her :)

 

Dag 13 Eftermiddag - Afrejse fra Bali

Ved tre-tiden om eftermiddagen er det tid til at sige farvel til Ubud og køre til Denpasar Lufthavn.

 

Inden I går gennem sikkerhedskontrollen, siger jeres rejseleder farvel og tak for denne gang, måske også på gensyn, hvis ikke på Bali, så måske et andet sted i Indonesien.

 

Dag 14 - Ankomst Danmark

KLM-flyet lander i Amsterdam omkring kl. 07:35 næste morgen, og tilbage er så blot at finde gaten med flyet det sidste stykke hjem.


Ret til ændringer forbeholdes.

 

Det sker, hvis vi på forhånd ved, at et af vore udflugtsmål vil have mange gæster på ”vores” dag, så ændrer vi til en anden dag, hvor der er færre.

 

En anden mulighed for ændring er, hvis der er mulighed for at være med til at hjælpe en lille skildpadde på vej ud i verden.

 

Opstår den mulighed sker det mellem 9 og 10 om morgenen. Så udsætter vi afgangen på dagens udflugt én time, så de der har lyst kan få lejlighed til at hjælpe en lille skildpadde og dens slægt til mulig overlevelse. Det koster det IDR 50.000 (25,- kroner)

 

I tager selv skildpadden op af bassinet, hvor den er vokset op, navngiver den og bærer den til stranden og sætter den ud. I får et certifikat og der er endda mulighed for at snorkle, så I kan følge kræet på vej.


Vil du vide mere, er du mere end velkommen til at kontakte os. Det er ganske uforpligtende.