32-1
32-4
32-6
32-7
32-3a


BIOROCK ®

er synonymt med genoprettelse af koralrev og lige så unikt BIOROCK® projektet er, lige så usædvanligt er dets tilblivelse og helt som med så mange andre revolutionerende ideer, arbejdedes der i slutningen af 1990erne mange steder på metoder, der kunne redde koralrevene fra at uddø på grund af menneskets adfærd.

Samtidig huserede La Nina og El Nino og gjorde livet vanskeligt for de fleste Indonesere. For at få flere fisk op af havet hurtigere, begyndte fiskerne i Pemuteran og andre steder at fiske med dynamit og cyanid, hvilket skadede koralrevene voldsomt.


Ejeren af et lokalt dykkercenter så sit livsgrundlag gå til, for hvem vil snorkle eller dykke på et uddødt koralrev.  Han kontaktede en tysk og amerikansk marinbiolog, og i samarbejde med en lokal hotelvært, der var med på at finansiere projektet, var BIOROCK®projektet født. Initiativtagerne mødte voldsom modstand fra de lokale fiskere, fordi de fik forbud mod at bruge dynamit og cyanid og dødstrusler blev hverdag for hotelværten. Trods det etablerede han en organisation til beskyttelse af koralrev og i samarbejde med landsbyens råd implementeredes et beskyttelsesprogram for havet.


De fiskere, der ikke er vendt tilbage til det traditionelle fiskeri, fra før dynamit og cyanid, arbejder i dag for BIOROCK® projektet eller sammen med de øvrige beboere i Pemuteran med bevarelse af miljøet.


Vores anker i Pemuteran, Komang Astika, har været med helt fra projektets start og er dermed en af de mest erfarne i genoprettelse af koralrev.


Vil du vide mere, er du mere end velkommen til at kontakte os. Det er ganske uforpligtende.