10-1
10-2
10-6
10-5
P1070300


YOGYAKARTA, sydkysten af det centrale Java


Yogayakarta er et sultanat. Som den eneste indonesiske region er Yogyakarta stadig et monarki. Altså et monarki i en republik. Sultanen Hamengkubuwono IX (1912-1988) spillede en stor rolle i Indonesisk politik fra uafhængigheden i 1945 frem til sin død i 1988, blandt andet på forskellige ministerposter og en periode som vicepræsident, samtidig med at han var Yogyakartas guvernør. 


Kulturhovedstad

Yogyakarta kaldes Indonesiens kulturhovedstad og kendt for klassik indonesisk kunsthåndværk, ballet, batik tekstiler, drama, litteratur, musik, poesi, sølvsmedjer, visuelle kunstformer som teater, herunder Kethoprak og Wayang (skyggespil med dukker), der er anerkendt som imaginær UNESCO Verdensarv.    


Kota Gede

hvor vi bor under rejsen, er sølvsmedenes by og siden 1930erne højborg for den javanesiske sølvsmedekunst. 


Uddannelsescenter

Med Indonesiens første og største universitet, Gadjah Mada, grundlagt 1948, og mange andre uddannelsescentre har Yogyakarta masser af studenter, der tilfører byen liv.


Templer omkring Yogyakarta

Borobudur, verdens største Buddha tempel, er opført i 800-tallet. Templet, der er UNESCO World Heritage, er bygget i tre ”lag.” En pyramide base med fem koncentriske terrasser. Derpå en kegleformet ”krop” med tre cirkulære platforme og øverst en monumental stupa som "spir." 

Vægge og balustrader er dekoreret med fine relieffer, der dækker i alt 2.500 kvadratmeter. Templet rummer også 72 statuer af Buddha. 


Prambanan, er et område med hundredvis af Hindu templer, hvis storhed og kompleksitet i 1991 blevet erklæret UNESCO Verdensarv. Det største tempel er dedikeret til Shiva, Ødelæggeren. To mindre, ét på hver side af det største, er dedikeret til Brahma, Skaberen og Visnhu, Bevareren.

Det højeste tempel er 47 meter højt og rejser sig over ruinerne af andre templer og er synligt langvejs fra.     


Prambanan templerne har relieffer, der fortæller historien om Ramayana, en gammel episk fortælling i Sanskrit om Prins Ramas forsøg på at redde sin elskede kone fra Ravana, med hjælp fra en hær af aber.


Historien på reliefferne svarer nøje til den mundtlige version javanerne har fortalt ned gennem generationer og som opføres af Ramayana Balletten på tempelområdet.


Buddhisttemplerne Pawon og Mendut

Pawon templet ligger mellem Mendut templet og Borobudur templet, der er det yngste af de tre templer, der alle er bygget under Sailendra dynastiet, den 8. og 9. århundrede og ligger på en lige linje med 1,15 og 1,75 kilometers afstand. Placeringen af dem menes at have haft en symbolsk betydning for templernes indbyrdes forhold.


Mendut templet er det ældste af de tre templer. En inskription dateret til 824 AD fortæller, at kong Indra byggede en hellig bygning kaldet Venuvana, der antages at være Mendut templet.

Templet har i vor tid, sammen med de to andre, stadig en funktion for Buddhister og lokale javanesere, der følger den traditionelle javanesiske Kejawen mystik. 


Merapi vulkanen ligger cirka 30 kilometer nord for Yogyakarta. Vulkanen er den mest aktive af alle Indonesiens vulkaner med mange registrerede udbrud siden 1548. Alligevel bor der mange tusinder mennesker på dens skråninger og der er landsbyer i op til 1.700 meters højde knap 1.200 meter fra toppen af vulkanen i cirka 2.900 meters højde.

Undervejs får vi en af legenderne om samspillet mellem Sultanens palads i Yogyakarta, havet og vulkanens opsynsmand. 


Vi arrangerer to typer grupperejser til Yogyakarta:

Grupperejse med fast tema til Yogyakarta

Dedikeret grupperejse til Yogyakarta 


Vil du vide mere, er du mere end velkommen til at kontakte os. Det er ganske uforpligtende.