SJÆLDEN TEATER- OG KULTURREJSE TIL YOGYAKARTA, JAVA


Program


Dag 1 - Afrejse fra Danmark

Afrejse fra Danmark med KLM via Amsterdam.


Dag 2 - Ankomst til Yogyakarta

Vi lander i Yogyakarta, hvor vores dansktalende rejseleder tager imod os i lufthavnen. Vi bliver indlogeret på vores hotel, nDalem Natan Royal Heritage. Det ligger i Kota Gede og er fra den hollandske kolonitid.


Dag 3 - Heritage Walk

Vi får tid til at akklimatisere, inden vi kl. 14:00 mødes til et informationsmøde. Herefter begiver vi os ud på en "Heritage Walk". Som hovedstad i det tidligere islamiske kongedømme, Mataram, har Kota Gede bevaret sin atmosfære af en gammel javanesisk by med smalle gader, hvor imødekommende beboere og godt naboskab baserer sig på lokal visdom. Det er let at komme i kontakt med beboerne og at få et indblik i deres hverdag. I tillæg har Kota Gede siden 1930erne været centrum for Yogyakartas sølvindustri.


Dag 4 - Sultanens Palads, Vandslottet, Sonobudoyo museum & Ramayana ballet

Vi begynder dagen i Keraton, sultanens palads, og besøger Taman Sari, Vandslottet, der er en del af en tidligere sultans have. Bygget i midten af det 18 århundrede havde slottet mange funktioner, herunder rekreation, meditation, forsvarsværk, værksted, m.m. Slottet bestod af fire adskilte områder med en stor kunstig sø, pavilloner, et badekompleks, der i dag er renoveret, og en mindre sø, mens øvrige områder indgår i Kampung Taman-beboelsesområdet. Vi lægger vejen forbi Sonobudoyo museet, grundlagt i 1935 og rummer Indonesiens næststørste samling af kulturelle genstande.

Vi er tilbage på hotellet midt på eftermiddagen, hvor der er tid til at slappe af, inden skal afsted til Prambanan-tempelområdet, der består af hundredvis af Hindu templer, hvis storhed og kompleksitet i 1991 blevet erklæret UNESCO Verdensarv. Det største tempel er dedikeret til Shiva. To mindre, ét på hver side af det største, er dedikeret til Brahma, Skaberen og Wishnu, Bevareren. Det højeste tempel er 47 meter højt og rejser sig over ruinerne af andre templer og er synligt langvejs fra. Og selvfølgelig får vi legenden, det javanesiske folk ynder at fortælle, om, hvordan tempelkomplekset blev bygget.

Prambanan templerne har relieffer, der fortæller historien om Ramayana, en gammel episk fortælling i sanskrit om Prins Ramas forsøg på at redde sin elskede kone fra Ravana med hjælp fra en hær af aber. Historien på reliefferne svarer nøje til den mundtlige version, javaneserne har fortalt ned gennem generationer og som opføres af Ramayana-balletten på tempelområdet. Mens vi overværer ballettens fortolkning af fortællingen, spiser vi middag.


Dag 5 - Batik & introduktion til den javanesiske teaterform Kethoprak

Formiddagen er til egen disposition. Først på eftermiddagen lærer vi at håndtere batik, den indonesiske tradition med at male mønstre på klæde, der bruges til alt fra daglig beklædning til finere klædedragter og alt, hvad man ellers kan forestille sig. Traditionen blev i 2009 optaget som UNESCO verdensarv.

Senere på eftermiddagen møder vi Bondan Nusantara, maestroen af Kethoprak. Han fortæller os historien om den javanesiske teatertradition, der udspringer af Javas historie og romancer og ofte en blanding af skuespil og sang, ledsaget af spil på gamelan-instrumenter. Udøverne af denne form for teater er ofte omrejsende grupper. Udover at være en højt estimeret fortolker af Kethoprak, har maestroen også tilrettelagt en workshop, hvor vi kan lære at udøve skuespillet.


Dag 6 - LAWE workshop & Kethoprak-teaterundervisning 

Formiddagen er til egen disposition. Først på eftermiddagen besøger vi LAWE, et hjælp-til-selvhjælp program, der har til formål at give enlige kvinder mulighed for at få et værdigt liv gennem arbejde. I dag er desuden anden dag med Kethoprak workshop, hvor vi skal øve med javanesiske skuespillere. Bevægelse og musik følger de javanesiske traditioner, mens sproget bliver et mix af dansk-engelsk-javanesisk.


Dag 7 - Kethoprak-teater: Generalprøve og premiere

Formiddagen er til egen disposition. Om eftermiddagen er der generalprøve med vores Kethoprak-opvisning. Det foregår iført javanesiske kostumer. Om aftenen er der præmiere, hvor vi overfor et publikum viser, hvad vi har øvet i sammen med de javanesiske skuespillere. Det bliver en unik oplevelse.


Dag 8 - Wayang Kulit & Gamelan-musik

Dagen byder på workshop, hvor vi lærer at spille på de traditionelle gamelan instrumenter og at opføre wayang kulit, skyggespil, der gennem dukker og lejlighedsvis deltagelse af levende personer er tilegnet den indonesiske kultur og det kunstneriske talent. Dens oprindelse har spor tilbage til udbredelsen af buddhismen og hinduismen i Indonesien tidligt i det første årtusinde. Vi bliver også introduceret til selve fremstillingen af skyggespilsdukkerne.


Dag 9 - Til egen disposition

Dagen giver mulighed for at udforske Yogyakarta-området. Vi har mange forslag til udflugter og oplevelser, hvis ikke dagen skal bruges til shopping i Maliboro Street med dens traditionelle Beringhardjo marked med fødevarer og allehånde varer.


Dag 10 - Borobudur-templet, Merapi-vulkanen & Ullen Sentalu-museet

Denne dag starter vi tidligt for at opleve solopgangen i Borobudur Templet, der er verdens største Buddha-tempel. Templet, der er UNESCO World Heritage, er bygget i tre ”lag.” En pyramidebase med fem koncentriske terrasser. Derpå en kegleformet ”krop” med tre cirkulære platforme og øverst en monumental stupa, et spir. Vægge og balustrader er dekoreret med fine relieffer, der dækker i alt 2.500 kvadratmeter. Templet rummer også 72 statuer af Buddha. Vi oplever solopgangen inde fra selve templet. Der tages forbehold for vejrliget.


Når solen er stået op, sætter vi os i jeeps og skal opleve Merapi-vulkanen, der ligger cirka 30 kilometer nord for Yogyakarta. Vulkanen er den mest aktive af alle Indonesiens vulkaner med mange registrerede udbrud siden 1548. Alligevel bor der mange tusinder mennesker på dens skråninger, og der er landsbyer i op til 1.700 meters højde, knap 1.200 meter fra toppen af vulkanen. Undervejs får vi en af legenderne om samspillet mellem Sultanens palads i Yogyakarta, havet og vulkanens opsynsmand.


Vi slutter dagens udflugt med et besøg i Ullen Sentalu, et museum der fortæller om de javanesiske kongers liv og levned.


Dag 11 - Madlavningskursus i privat hjem

Dagen byder på tid til egen disposition, og så skal vi lære at lave mad i et privat hjem. Deltagerne fordeles mellem et antal private værter, hvor vi lærer at tilberede javanesiske retter og derefter spiser frokost med værten.


Dag 12 - Afrejse fra Yogyakarta

Formiddagen er til egen disposition, inden vi tager i lufthavnen, hvor vi siger farvel for denne gang og flyver tilbage til Danmark.


Dag 13 - Hjemkomst til Danmark


Velkommen hjem!


Der tages forbehold for ændringer i programmet.


BEMÆRK: Rejsen kan også arrangeres som dedikeret grupperejse / Signaturrejse med fokus jeres interesseområder, hvad enten det er teater eller kultur. Eller et mix af begge, med hovedvægt på et af områderne.


Vil du vide mere, er du mere end velkommen til at kontakte os. Det er ganske uforpligtende.